Brikettgyártás Oroszországban

Az orosz bio fűtésről megjelent egy tanulmány, mely elemzi ezt a területet.

 

A 2013-ban megnyitott legújabb brikettgyártó cégekkel felülmúlták az összes korábbi számot, mintegy rekordokat döntöttek.

Úgy 10 évvel ezelőtt szinte még el sem lehetett képzelni, hogy a fában, szénben gazdag Oroszországban is hóditó útjára indulhat a brikettgyártás. Annak idején a nagy mennyiségű fűrészporra, mely a faiparban keletkezett, ajánlották a brikettgyártó sorokat, de kevesen vágtak bele a termelésbe, nem alapitottak ilyen vállalkozásokat. Ez természetes is volt, hisz az érdeklődés még nem volt megfelelő a fűrészpor hasznos feldolgozásából keletkezett brikettre. Ráadásul sokan kellő ellenérzéssel is viseltettek a gondolattal szemben is.

Azok akik mégis pionirként belevágtak,  nem tudták a készterméket jól értékesiteni, csupán az önköltségi árat sikerült elérniük az eladásnál.

Még 2009-ben is a brikett ára 2.300-2.500 Rub/t volt.  Azonban lassan növekedett az előállitók száma, kis és közepes vállalkozások kezdtek bele  gyártásba. Ezzel egyidőben megindult az árak növekedése is és a vállalkozók reménykedhettek a beruházásaik megtérülésében. Többen megérezték, hogy ez egy megfelelő alternativa a tradicionális tüzelőkkel szemben, az érdeklődés pedig nem hogy megrekedt volna, hanem egyre fokozódott. Példaként emliti az elemzés, hogy Leningrád körzetben az igények mára elérték az 1500-1700 t/hó mennyiséget.

Különböző nagyobb vállalkozások jöttek létre úgy mint a SALAS vagy az Eurofa, Aldrova, melyek lassan minden felmerülő igényt kielégitenek.  Az igények növekedése további vállalkozások életrehivásában is szerepet játszott, egyre többen vágnak bele a gyártásba.

Mára a belső igények évente ca. 10 %-kal emelkednek, melyek további igényeket generálnak. Igy a brikettgyártás nem csak a faiparban keletkező fűrészpor feldolgozására alkalmas, hanem magas jövedelmet adó vállalkozások életrehivásában is szerepet játszik, amit az egyre emelkedő igények csak erősiteni tudnak a piac szabályai szerint.

A 2013. év minden eddigi számot felülmúlt, mind  a vállalkozások száma, mind az igények tekintetében, amit a jövedelmezőség is követ.

Ezt a folyamatot tovább segitik az állami szervek, igy pl. a Komi Köztársaságban ahol külön programot dolgoztak ki brikettgyártó termelést kezdő vállalkozások részére. De hasonló támogatások segitik a vállalkozásokat Irkutszk és más körzetekben is.

forrás: Erdő és faipari  ( orosz) újság

szerkesztői megjegyzés:

A brikett a hagyományos tüzifához képest nagyobb fűtőértékével azt eredményezi, hogy a megfelelő minőségű brikettből mintegy a fele elegendő a megfelelően kiszáritott tüzifához képest. Ezzel az orosz viszonyok között egyre szaporodó korszerű szilárd tüzelésű kályhák is egyre népszerűbbé válhatnak. A kisebb tároló kapacitás és a magasabb fűtőérték is népszerűbbé teheti, hisz aki ismeri az orosz telet el tudja képzelni, hogy a kintről behozott átfagyott tüzifa ( – 30 foknál)  nem épp a biztonságot jelentheti, ha közvetlenül az égő kályhába kerül. A brikett viszont szinte légszáraz, igy könnyebb tárolni szinte azonnal a tűzre kerülhet.

A jó tapasztalatok legyőzik Oroszországban is a tradiciókat, hisz  a “dácsákban” rengeteg épitett kályha, kandalló, kandallókályha ( a kályha és a kandalló előnyös tulajdonságait egyesitő kályhatipus)  kerül beépitésre.

Alapanyag a gyártáshoz pedig a fafeldolgozó ipar mellett szinte korlátlanul rendelkezésre áll.

Sajnos azonban a nyugati világ az egyre dráguló szállitmányozás miatt nem tudja tovább fokozni az igényeket, hisz a relative olcsó árú szállitási dija csak egy bizonyos határig éri meg! Pedig lenne rá érdeklődés, hisz nagyon sok, jó minőségű brikettet gyártanak orosz üzemekben.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply