Barátság Érdemrenddel tüntette ki az orosz állam Törőcsik Marit.

A kétszeres Kossuth-díjas színésznő az orosz kultúra népszerűsítéséért kapta az elismerést – hangzott el az m1 Híradójában. “Ezzel az érdemrenddel azokat az orosz és külföldi állampolgárokat tüntetik ki, akik fáradságos munkájukkal közelebb hozzák egymáshoz és kölcsönösen gazdagították a világ népeinek kultúráját – mondta a díjátadón Alekszandr Tolkacs, Oroszország budapesti nagykövete. Törőcsik Mari egész eddigi pályáján népszerűsítette az orosz színházművészetet és irodalmat. A Nemzet Színésze dolgozott orosz rendezőkkel és szerepelt több orosz darabban. A Körhinta, amely elindította filmes pályáján a színésznőt, Oroszországban is sikert aratott. Törőcsik Mari a színpadon is elbűvölte az orosz közönséget és a rendezőket: Tolsztoj Háború és békéjében Natasát alakította, de játszott Csehov Cseresznyéskertjében és Bulgakov Iván, a Rettentőjében is. Dosztojevszkij- és Vasziljev-darabokban is többször vállalt szerepet.”Nagy emberek rendeztek engem abból az országból, és mindegyik fénykorában” – mondta a színésznő az MTI Hírcentrumnak, olyan neveket felidézve, mint Grigorij Konszkij, Jurij Ljubimov vagy Anatolij Vasziljev. “Nagyon sok barátom volt ott” – tette hozzá. (2011. december 15.)

A budapesti orosz nagykövetség közleménye oroszul: 14 декабря в Посольстве состоялось торжественное вручение государственной награды Российской Федерации – «Ордена Дружбы» выдающейся венгерской актрисе Мари Тeрeчик за большие заслуги в распространении и популяризации в Венгерской Республике достижений русской культуры. По поручению Президента Российской Федерации орден передал Посол России в Венгрии А.А.Толкач.

Высокая награда российского государства стала наглядным выражением признания заслуг М.Теречик в деле развития культурных связей между Россией и Венгрией. На протяжении своего творческого пути актриса неоднократно обращались к лучшим произведениям русской литературы. Незабываемыми остаются образы героинь, созданные ею в постановках венгерских театров по произведениям Л.Н.Толстого, Ф.М.Достоевского, А.Н.Островского, А.П.Чехова, М.Н.Булгакова, А.Н.Арбузова, Л.Г.Зорина, Л.С.Петрушевской и др.

В ответной речи М.Теречик выразила искреннюю признательность за оценку ее творчества. Актриса рассказала, что одни из наиболее ярких страниц ее профессиональной деятельности связаны с совместной работой с выдающимися российскими режиссерами: Г.Г.Конским, Ю.П.Любимовым, А.А.Васильевым. «Меня ангажировали великие русские режиссеры, причем с каждым мне посчастливилось работать в эпоху его творческого расцвета. В России у меня осталось много друзей».

На церемонии вручения награды присутствовали известные венгерские актеры, режиссеры, друзья и коллеги М.Терeчик, руководители аккредитованных в Венгрии дипломатических миссий стран СНГ и другие почитатели ее творчества.

A budapesti orosz nagykövetség 2011. december 16-i közleménye szerint december 14-én az Oroszországi Föderáció Nagykövetségén a Barátság Érdemrend orosz állami kitűntetés ünnepélyes átadására került sor, amelyet az Oroszországi Föderáció Elnöke Törőcsik Mari kiemelkedő magyar színésznőnek adományozott az orosz kultúra vívmányainak Magyarországon való elterjesztésért és népszerűsítésért. A kitűntetést az elnök nevében A.A.Tolkacs, az Oroszországi Föderáció rendkívüli és meghatalmazott nagykövete adta át. Az orosz állam magas kitüntetése őszinte elismerése annak a nagy munkának, amelyet Törőcsik Mari Magyarország és Oroszország közötti kulturális kapcsolatok fejlesztéséért tett. A magyar színésznő pályája során sok alkalommal az orosz irodalom kiemelkedő műveihez fordult. Törőcsik Mari a magyar színházakban L.Tolsztoj, F.Dosztojevszkij, A.Csehov, M.Bulgakov, A.Arbuzov, L.Zorin, L.Petrusevszkaja és más orosz szerzők hősnőit megformálva felejthetetlen élményekkel ajándékozta meg a közönséget.

A színésznő az orosz nagykövet szavaira válaszolva őszinte köszönetét fejezte ki tevékenysége elismerésért, és elmondta, hogy a legemlékezetesebb élményei közé tartozik az olyan jeles orosz rendezőkkel közösen folytatott munkája, mint például G.Konszkij, J.Ljubimov és A.Vasziljev. „Nagy emberek voltak rendezőim abból az országból, és mindegyik fénykorában. Nagyon sok barátom volt ott” – mondta a színésznő. Az átadási ceremónián kiemelkedő magyar színészek, rendezők, Törőcsik Mari barátai és kollégái vettek részt, valamint a FÁK országok Magyarországon akkreditált diplomáciai képviseletek vezetői és a színésznő más rajongói is jelen voltak.

Forrás kereskedelmi és Iparkamara

Leave a Reply