A moszkvai szállodákról…

A moszkvai szállodák 40 %-a üresen áll, bár ez a tény az árakra nincs hatással, irja a www.gazeta.ru
A különféle adatok összefoglalása szerint a szállodai árak nem csak Európában, hanem a világon is a legmagasabbak. Moszkvában a három csillagos szállodai elhelyezési lehetőség kevés, sokszor hasonló kategóriájú lakást bérelni olcsóbb, mint szállodában lakni.
A négy-ötcsillagos szállodák kihasználtsága 58 %-os, ami az európai nagyvárosok között a legalacsonyabb. Párizsban 75 %, mig Londonban 84 % a kihasználtság.
A korábbi szállodaépitési hullám lelassulásával talán a négy-ötcsillagos szállodák kihasználtsága javitható.
Napjainkban a legnagyobb gondot az okozza, – mondják az ezzel foglalkozó szakemberek-, hogy a három csillagos szállodák deficittel működnek. Moszkvában közel 5000 három csillagos szállodai szobát zárattak be a hatóságok a nem megfelelő szinvonal miatt és a kiesett szobák pótlása nem megfelelő tempóban történik.
Az új projektek inkább a négy-ötcsillagos elhelyezést célozzák meg, és a leginkább keresett három csillagos szállodák fejlesztése igen lassan halad. Ez összefüggésben van a nagyon magas telekárakkal és azzal, hogy az üzleti élet forgalma inkább a négy-ötcsillagos elhelyezést igényli.
A háromcsillagos szállodai elhelyezés dija is jócskán meghaladja az európai átlagot, a hasonló szinvonalú szállodai árak árait.
A kialakult helyzetben akik 1 hónapig, vagy ettől hosszabb időt szeretnének Moszkvában tölteni, olcsóbb a számukra egy megfelelő szinvonalú lakást bérelni. Az ilyen lakás átlagos ára 1 hónapra 56.000 RUB, az elit kategóriába tartozóké 212.000 RUB, ami 15-30 %-kal olcsóbb, a hasonló kategóriájú szállodai elhelyezésnél. Egyedüli hátránya a szállodai szerviz hiánya.

Leave a Reply