20-145 % árkülönbözet ugyanarra az árura…

Az Orosz Föderáció területén a fogyasztói árak akár 20-145 %-kal is különbözhetnek ugyanarra az árura, írja a www.gazeta.ru, mely a kereskedelmi kamara megállapításait teszi közzé.
A probléma nem csak a konkurencia hiányában, hanem a fejletlen logisztikai háttérben is keresendő. Az összehasonlitáshoz egy vásárlói kosarat állítottak össze, mely alap élelmiszereket tartalmazott: 1 kg kenyér, 1 kg burgonya, 1 liter étolaj, 1 liter tej, 1 kg cukor és 10 db tojás. Különböző, a legolcsóbbnak tartott üzlethálózatokban folytatták a vizsgálatot. A legolcsóbb ára a kiválasztott kosárnak Moszkvában volt 245 RUB. ( 1 RUb = 7-7,5 Ft) Nizsnij Novgorod,- Rosztov na Donu-ban 6 %-kal drágább, Szent Pétervárott, Jekatyerinburgban már 10 %, Sztavropolban 13 %, Habarovszkban már 43 %-kal került ugyanez többe.
A kosáron belül az egyes termékekre ez az eltérés még sokkal durvább volt, pl. a kenyér 29-129 % a burgonya 29-145 % eltérést mutatott.
Ez a tény több dologgal is magyarázható. Elsősorban Moszkvában a legnagyobb a konkurencia, míg ott, ahol pl. Szent Pétervárott egy társaság a piac 70 %-át is a kezében tarthatja, ott lehetősége van az árakat magasan tartani. Kétségtelen tény az is, hogy az áru ára függ a logisztikára fordítandó költségektől is! Az ország hatalmas, óriásiak a távolságok és ezeket kell áthidalniuk az áruknak is. Ha Sztavropolban megérik az eper, ha csak az Uralig elér már óriási szállítási költség rakódik rá, nem beszélve az ettől távolabbi területekről.
A cikk továbbiakban azt elemzi, hogy nem lehet a probléma megoldására hatósági árakat bevezetni, ( visszaállitani) mert ma már senkit nem lehet rávenni arra, hogy veszteségesen termeljen, gyártson, vagy árusítson.

Leave a Reply