Oroszországban a 4G kísérleti hálózatot 2010-ben indítják el

A negyedik generációs mobil hálózat kísérleti területeit 2010-ben az Orosz Föderáció néhány régiójában elindítják. Ezt Igor Segolev hírközlési miniszter jelentette be Vlagyivosztokbantett munkalátogatása során, újságírók jelenlétében.
” Ebben az évben terveink szerint megnyitunk a 4G-s hálózat részére néhány területet, amelyen a hálózatkezelők kísérleteiket folytathatják, elsősorban abban a vonatkozásban, hogy az előfizetők és a használók részére mi a legkedvezőbb.” Nehézségként említette, hogy erre a hálózatra még nincsenek meg a megfelelő készülékek. Ezeket a gondokat támasztják alá az európai kereskedelmi hálózatuk tulajdonosai, üzemeltetői is, akik szintén 2010 vége előtt nem látnak lehetőséget ezen a területen. Ennek ellenére figyelemmel kísérjük az eredményeket, nem szeretnénk lemaradni erről a lehetőségről, ezért figyeljük az úniós tapasztalatokat is. Sajnálatos módon előfizetői eszközökkel még nem, csak kísérletiekkel rendelkezünk.

Dimitrij Medvegyev orosz elnök is állást foglalt a 4G-s hálózat mellett, a nemrégen megtartott orosz technológiai modernizációs témában összehívott tanácskozáson. ” A hírközlési kapcsolatokat mindenképpen fejleszteni kell, feladatunk, hogy időben nem szabad lemaradnunk ezen a területen.”
Megállapították, hogy a 3G rendszer fejlesztése még nem teljesen befejezett. Azonban nem feltétlenül kell megvárni a negyedik generáció kifejlesztéséhez a korábbi befejezését, mert ez a technológia mind a polgári, mind katonai felhasználásnál elengedhetetlen.

forrás: RIA Novosztyi

HWSW
A TeliaSonera a világon elsőként jelentette be, hogy megkötötte a beszállítói szerződéseit az induló 4G-hálózatokhoz, melyeket Stockholmban és Oslóban startolnak majd 2010-ben, szintén elsőként a világon. A svéd főváros hálózatához az Ericsson, a norvég fővároséhoz pedig a Huawei szállíthatja a kiépítéshez szükséges eszközöket.

4G

Az LTE (Long Term Evolution) a 3GPP (3rd Generation Partnership Project) keretein belüli újabb lépcsőfok az UMTS mobiltelefonos szabvány továbbfejlesztésére, hogy hidat képezzen a jelenlegi technológiák és a jövőbeliek között. Az LTE alapvető céljai közt az adók hatékonyságának növelése, az üzemeltetési költségek csökkentése és a meglévő nyitott szabványokkal való jobb integráció szerepel. Az LTE interfészt a 3GPP Release 8 specifikációkhoz adják hozzá, mely a jelenleg itthon is használt 6-os, illetve a HSPA+ rendszert tartalmazó Release 7-es által kitaposott ösvényen halad tovább. Annak ellenére, hogy az LTE az UMTS leszármazottja, teljesen új rendszereken (OFDMA illetve SC-FDMA) alapszik, melyek támogatják többek közt a többantennás technológiát is.

Az LTE-t bár sokan 4G-s technológiaként emlegeti, köztük egyes piackutatók is, valójában csak megágyaz a valódi 4G-t elhozó LTE-Advancednek, mely a Release 9 része lesz. A 4G kritériumai közt szerepel ugyanis, hogy névlegesen akár 1 gigabites linket is fel tudjon építeni a torony és a terminál közt, amire a Release 8 nem képes, 326,4 megabit/s letöltési és 86,4 megabit/s feltöltési csúcssebességeket specifikál ugyanis. A pre-4G — vagy a Super3G, ahogyan az NTT DoCoMo hívja — LTE szépsége viszont abban rejlik, hogy infrastrukturális oldalról elméletileg szoftverfrissítéssel felfejleszthető a Release 9 specifikációira majd. Ezek a mobilhálózati technológiák már több tíz megabit/s le- és feltöltési sebességeket ígérnek a gyakorlatban.

Leave a Reply