A világ második legnagyobb könyvtára elérhető már digitális formában is!

Létrehozták Európa legnagyobb elektronikus könyvtárát. Az Orosz Állami Könyvtár mintegy 3 millió könyve mostantól hozzáférhető elektronikus formában is! Hozzáférési lehetőséget biztosítottak ezzel a nagyközönség részére könyvritkaságokhoz, kéziratokhoz, periódikus kiadványokhoz, kottákhoz, kinek-kinek a lakásából, számítógépéről. Azonban aki mégis a könyvtárban akar dolgozni és használni ezt az óriási adatbázist, az megteheti a speciálisan kialakított, berendezett könyvtárszobákban. A 3 millió dokumentum, könyv terjedelme 160 terabyte, elektronikus formában.

Az adatbázis össze van kapcsolva számos területi, városi könyvtárral is. Az Orosz Állami könyvtár, ismertebb nevén a Lenin Könyvtár. Ebbe a könyvtárba kerültek mindazok a kéziratok, könyvek, könyvritkaságok is melyeket összeszedtek a báziskönyvtárakból, amik az állományt gyarapították. Ide tartoznak az Elnöki Könyvtár könyvei, disszertációi, elektronikus könyvtára is. Napjainkban 350 000 disszertáció van már digitalizálva és a számuk csak növekszik.

Hozzáférést a szokásos regisztráció során lehet szerezni az interneten keresztül. Amint megvan a jelszó, “kinyílik” a látogató előtt a világ második legnagyobb könyvtárának az anyaga és “használatba lehet venni” az adatbázisban szereplő műveket. Ez az újonan kialakított elektronikus könyvtár nagy segítség abban, hogy megőrizzék az utókornak a régi, felbecsülhetetlen értékű könyveket, kéziratokat, kottákat, mégis sokak számára lesz megismerhető.

De ami talán ettől is fontosabb, akiket érdekel, bárhonnan elérhetik a szükséges műveket, mindezt úgy, hogy a hozzáférési időt jelentősen lecsökkentették, ami a hagyományos formában meghaladhatja akár a másfél két órát is a könyvtárban.

Forrás: Rosszijszkaja, Gazeta

(kiegészítés: A világ legnagyobb könyvtára az USA Kongresszusi Könyvtára. A másodikban, az Orosz Állami Könyvtárban, a Lenin Könyvtárban 247 nyelven vannak dokumentumok, kották könyvek, köztük 150.000 térkép, 350.000 kotta és páratlan hangfelvétel, mely mostantól az Ön rendelkezésére is áll!)

regisztráció

könyvtár

Leave a Reply